Johannes ponnisti SM-pronssia

16.8.2016

Johannes taisteli SM-pronssille vaikeista lähtökohdista huolimatta.
Johannes taisteli SM-pronssille vaikeista lähtökohdista huolimatta.

Ihmemies Johannes SM-pronssille, Tiia seitsemäs ja Aapo kahdeksas SM-kisoissa

 

Johannes Harakan nousu korkeudessa M16-sarjan pronssille ei ole ihan tavallinen urheilutarina. Toukokuun loppupuolella tehty polvileikkaus ja operaation jälkeen polven liikettä rajoittava ortoosi kuuden viikon ajan pakottivat Johanneksen ottamaan rauhallisesti koko alkukesän. Johannes käveli kyynärkepeillä kun samaan aikaan kilpakumppanit virittelivät kuntoaan kauden tärkeimpiin kisoihinsa.

– Kaksi kertaa ennätin kokeilla jollakin tavalla kevyesti korkeushyppyä ennen elokuun SM-kilpailuja, Johannes kertoi. Moni olisi samassa tilanteessa luovuttanut ja siirtänyt tavoitteensa jo seuraavaan kesään, mutta kun palo päästä kilpailukentille on kova niin joskus ihmeellisen nopeita kuntoutumisiakin tapahtuu. Korkeushyppy lajina onnistui Johannekselta suorituksena kun ponnistava jalka ei ollut onneksi operoitu puoli.

 

Itse kilpailussa Johannes paransi ennätystään peräti kolme kertaa. Ensimmäisillä yrityksillä ylitetyt korkeudet 175, 184, 187 ja kolmannella yrittämällä hypätty 190 takasivat jo palkintopallille pääsyn eikä 192 tuloskaan ollut etäällä kun pohkeet toivat hiuksenhienon kosketuksen jälkeen riman kannattimiltaan alas. – Harjoitukset jatkuvat, mutta kilpailuja ei ole tarkoitus syksyllä enää ottaa, kertoili Kuopion Klassikassa opiskelut aloittanut Johannes. – Tavoitteena on jatkaa harjoituksia  moniottelut tavoitteena ja päästä mahdollisimman pitkälle, vaikka kansainvälisiin kisoihin.

Harjoitukset ja kilpailut ovat pohjautuneet Johanneksen mukaan moniottelupohjaisuuteen ja siltä pohjalta lajien joukosta muutama helmi on noussut menestyslajiksi. Korkeuden ohella hyviä tuloksia on tullut aitajuoksu-, kolmiloikka ja seiväskisoistakin. Kilpailuvimmaa löytyy myös yleisurheilukenttien ulkopuoleltakin. - Frisbeegolffia on tullut harrastettua vapaa-aikana jo parin vuoden ajan, Johannes jatkoi.

Viriltä oli nuorten SM-kilpailussa kolme urheilijaa. Johanneksen lisäksi Kajaanissa kilpaili Aapo Loikkanen M16-sarjan kiekossa ja kuulassa. Hämeenlinnassa T15-sarjan seiväshypyssä kilpaili Tiia Mähönen. Tiialle tuli arvokilpailujen vaihtuviin olosuhteisiin hyvää kokemusta. Kilpailun alku myöhästyi lähes 1,5 tuntia. Lisäksi kilpailujen aikaan rankkasade piiskasi kenttää. Verryttelyhyppyihin jäi niukasti aikaa ja askelmerkkejä oli lyhyen valmistelun jälkeen vaikeaa löytää, mutta näihin olosuhteisiin nähden Tiia hyppäsi hyvin sivuten ennätystään 270. Tiian sijoitus kilpailussa oli hienosti seitsemäs. – Vähän harmittaa kun ei tullut ennätykseen parannusta. Kisa meni paremmin kuin viime vuonna. Silloin olin 11. Sää oli vaihteleva kun välillä satoi  kaatamalla ja välillä oli aivan tyyntä, Tiia kertoi kokemuksistaan.

Aapo Loikkanen selviytyi kuulantyönnössä upeasti finaaliin ja oli loppukilpailun kahdeksas ennätyksellään 12,64. – Kiekossa jäi hieman parantamisen varaa ja reilu metri olisi kauemmalle kiekon pitänyt lentää, että olisin kahdeksan joukkoon mahtunut, Aapo kertoi.  Kiekossa tuloksellaan 36,59 Aapon sijoitus oli yhdeksäs. Aapon tuloskehitys on mennyt hyvään suuntaan ja syksyn kilpailuissa 40 metrin kiekkokaari on täysin mahdollinen. Leppävirran lukiossa Aapon ohjelmaan kuuluvat Urheiluakatemian aamuharjoitukset kolmesti viikossa, joten se takaa harjoituksen määrän lisääntymisen jatkossa.